• Norma

Composities maken met eetbare vormen en kleuren

Dit jaar ben ik een nieuwe samenwerking aangegaan waarbij ik me weer ben gaan bezighouden met #foodfotografie. Voor iemand die ook enthousiast wordt van vorm en kleur op het gebied van eten en dit graag wil fotograferen heb ik hieronder een paar tips:


Vijf tips voor foodfotografie:


1- Het ligt voor de hand maar ik meld het toch: zorg voor een neutrale ondergrond. Dat zorgt voor enige rust in beeld. De kleur en structuur die je daarvoor kiest is zeer bepalend voor de sfeer dus denk daar goed over na.

2- Denk aan de kleuren die je in je foto bij elkaar zet en wat die voor uitwerking hebben op het geheel. Bij een witte achtergrond en helder blauw servies krijg je al snel een frisse uitstraling, iets dat werkt bij bijvoorbeeld koude gerechten.

Voor de keuze van kleuren voor de props die je bij de gerechten zoekt kun je gebruik maken van het kleurenwiel. Het beeld wordt sterker als je werkt met bij voorbeeld een samenwerking van analoge- of complementaire kleuren.

3- Het is handig om kleine penselen of een kwast bij de hand te hebben om haartjes, kruimels etc. weg te kunnen vegen. Voor het precies te verplaatsen van kleine voorwerpjes kun je het best een lang pincet gebruiken. Zo raak je zo min mogelijk van de andere voorwerpen aan.

4- Mocht je met voedsel werken dat snel van vorm verandert (bij voorbeeld slagroom dat vrij snel inzakt en zijn vorm verliest), vervang het dan eerst door iets anders, dat er op lijkt qua kleur en grootte, en voeg pas op het laatst het echte ingrediënt toe. Slagroom kan je bij voorbeeld verwisselen met een propje papier.

5- Maak alles zo veel mogelijk gereed op een plek die verwijderd is van je set; een vlekje is zo gemaakt en weghalen kost niet alleen tijd maar kan ook lastig te verwijderen zijn.

6- Gebruik je camera- of studioflitser (of licht vanuit een raam) niet vanuit de richting van je camera. Het beeld wordt er 'plat' van en het eten ziet er niet mooi uit. Voor mooie zachte schaduwen plaats je je lichtbron tegenover de camera of van de zijkant (liefst wel zo veel mogelijk tegenover de camera).

7- Waar de schaduwen te donker zijn kan je deze ophelderen door een wit reflexieschot te gebruiken. Dit kan gewoon een wit stuk papier of karton zijn. Vaak wordt gebruik gemaakt van foam (te verkrijgen bij een winkel voor schildersmaterialen) omdat dat licht is en recht kan blijven staan. Beweeg het schot zo dat je kan zien waar het de schaduw opheldert, en door het schot meer naar voren of naar achteren te bewegen kun je bepalen hoe veel de schaduw moet worden opgehelderd. Zet het schot vast, bv aan een statief of zet er iets zwaars achter waar het tegenaan kan leunen. Tape het wel vast want er is altijd kans dat je hem per ongeluk omstoot en dan is al je werk voor niets als hij op je set valt.