top of page
op molende gooyer_edited_edited.jpg
Norma op de Bijenkorf in Den Haag

NORMA VAN DER HORST

Normafotografia is sinds 2006 de bedrijfsnaam waaronder ik vanuit Groningen vele opdrachten heb uitgevoerd als freelance fotograaf. Portretten, landschappen, bedrijfsfotografie, foodfotografie, reportages, architectuurfotografie, stillevens in de studio en fine art fotografie; ik heb het - en meer - allemaal gedaan. Uiteindelijk heeft mijn liefde voor oude gebouwen het van alle andere 'takken van de fotografiesport' gewonnen en ben ik me steeds meer gaan toeleggen op het fotograferen van monumentaal erfgoed

 

Elk gebouw heeft voor mij een eigen charme die je soms alleen nog maar in de kleine details kunt terugvinden. Ik doe niets liever dan deze details te ontdekken en de (sleetse) schoonheid hiervan op een zo sfeervol mogelijke manier in beeld te brengen voor mijn opdrachtgevers. Deze bestaan niet alleen uit schrijvers van artikelen en boeken (over erfgoed), uitgevers en architecten maar ook restaurators, magazines/kranten en musea.

 

Omdat ik, waar gewenst, graag meedenk over het creatieve proces en uiteindelijke resultaat, kan ik mijn fotografie zo goed mogelijk afstemmen op wat mijn opdrachtgever voor ogen heeft. Daarnaast werk ik al decennia lang met Photoshop, wat het verwijderen van ongewenste elementen zoals vlekken, deuken, bepaalde objecten die het beeld onrustig maken voor mij een fluitje van een cent maakt. Hiermee komen gebouwen, objecten en zelfs personen nog beter tot hun recht in de foto's die ik maak.

 

Dat ik me naast mijn fotografie op het gebied van vormgeving en tekstschrijven heb ontwikkeld maakt het mogelijk dat ik op meer vlakken mijn opdrachtgever ten dienste kan zijn. Ook kan ik hierdoor zelf boeken realiseren waarin tekst, beeld en vorm optimaal op elkaar, en het onderwerp, afgesteld zijn. 

Een paar voorbeelden hiervan zijn mijn boeken 'Het Gronings tussengebied, streek van water en wad', en de twee boeken over de Amsterdamse School in Groningen 'Stadjerspaleizen' en 'Pronkjuwelen van baksteen'. De laatste is destijds zelfs genomineerd voor "Het beste boek van Groningen" - 2017).

Voor voorbeelden van publicaties zie de pagina "Publicaties".

In 2019 ben ik een boekproject gestart over bijzondere restauraties waarin ik niet alleen allerlei facetten van het restauratorvak wil laten zien maar ook de lezer zich bewuster wil laten worden van de rijkdom aan monumenten die we in Nederland hebben. Hiervoor fotografeer ik verschillende gebouwen en interview ik restaurators die daar aan het werk zijn. Ik hoop dat dit boek in 2025 kan verschijnen. In mijn blogs vertel ik wat ik daarvoor zo'n beetje tegenkom en mee maak. 

Ten slotte: toevallig kwam mijn oude liefde film weer op mijn pad. Voor ik naar de Academie in den Haag ging om met op te laten leiden tot fotograaf (Koninklijke Academie Voor Beeldende Kunst), zat ik op de Filmacademie in Amsterdam. Omdat tegenwoordig veel fullframe fotocamera's ook prima kunnen filmen (net als mijn drone trouwens) is het makkelijker zonder crew je eigen film te maken. Een voorbeeld hiervan is de film over de Amsterdamse School in Groningen die ik voor museum het Schip maakte in Amsterdam.

Plafond monument Veendam Monumentenfotografie
Glas in lood restauratie Uithuizen Groningen
Betonnen gebouw Radio Kootwijk Erfgoedfotografie
Groningse Architect Gratama
Architectuur-landschaps-fotografie-Norma
home.jpg
Podcast Norma fotografie in Natura Artis Magistra te Amsterdam
bottom of page