top of page
  • Foto van schrijverNorma

Een verloren arm in de krantVandaag in het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant de eerste aflevering van de zesdelige serie over restauraties in het Noorden van Nederland (Groningen, Drenthe, Friesland). Samen met journaliste Marte van Santen reis ik voor de krant de drie provincies af naar bijzondere restauratieprojecten en de mensen die daar op ambachtelijke manier aan het werk zijn.Het beeld van 'vrouwe justitia' werd op een paar meter hoogte weer teruggezet in haar nis. De breuk in het natuursteen van de venusschelp boven haar hoofd werd ook meteen aangepakt en met speciale kalkmortel. Het smeedijzer van de haak die dienst doet als anker om het beeld op zijn plek te houden (en door de muur heen steekt in een van de enorme eiken balken van het gebouw) is vervangen door RVS zodat deze niet meer gevoelig is voor uitzetten en krimpen. Hierdoor kan het natuursteen niet meer barsten als gevolg van weersomstandigheden die invloed hebben op het de ijzeren bevestigingshaak.

Vrouwe Justitia heeft in een val naar beneden haar arm en vergulde weegschaal verloren. De arm was gelukkig niet beschadigd maar moest weer op zijn plek worden gezet. Ook hierbij werd er door de restaurateurs een RVS verbinding gebruikt om het steen weer aan elkaar te zetten maar daarvoor moesten de gaten in de arm als in het beeld iets worden uitgeboord. Een kruiwagen vol zand diende handig als werkbank; zo kon de arm onbeschadigd blijven en kon het steen toch met een dikke boor worden bewerkt. De weegschaal is wel al weer gerestaureerd maar zal als laatste weer aan het beeld worden bevestigd.


Foto's worden vaak 'afgesneden' door redacties, iets wat ik nooit zo fijn vindt, maar voor een krantenredactie is het belangrijk dat de plaatjes in de ruimte passen die daarvoor gereserveerd is. De foto's die hier in de krant staan zijn hier en daar wat anders dan het origineel zoals hierboven. Dit portret is door de redactie van het Dagblad van het Noorden niet gebruikt maar gelukkig is hier wel genoeg plek om hem alsnog te plaatsen.


Het artikel is te lezen op de site van Marte van Santen.


Comentários


bottom of page