top of page
  • Foto van schrijverNorma

Theaterputti in Amsterdam


Vakantie of niet, als je op de steigers bij de Stadsschouwburg in je geboortestad mag komen dan zeg je natuurlijk geen 'nee'. Met heerlijk weer op de fiets naar het Leidseplein (waar je je fiets tegenwoordig blijkbaar niet meer tegen de eerste de beste paal moet zetten als je niet wilt dat de handhaving hem meeneemt - niet dat dat ons tegenhield) en voor de dorst een drankje op een terras in de zon mochten we niet klagen. Manlief in de schaduw op het terras achterlatend ontmoette ik Ramon Reigensbergen (van Burgy Bouwbedrijf) die me ondanks de hoge temperaturen uitgebreid rondleidde en toonde hoe de schade aan het gebouw door vakkundige mensen werd hersteld.


Voor mijn boekproject kwam ik vooral voor het beeld "Komedie Allegorie" dat, net als de rest van het gebouw, gerestaureerd zal worden. Het beeld met de twee putti is, samen met vijf andere beelden, in 1886-1888 speciaal voor de schouwburg gemaakt door Kunstenaar Bart van Hove. De beeldengroep heeft echter maar twee jaar de gevel gesierd want na een grote brand in 1890 werden alleen "Komedie Allegorie" en "Muziek en vreugd" gered. De laatste staat in de tuin van het stadsdeelkantoor van Amsterdam-Oost (Linneausstraat) maar "Komedie Allegorie" staat sinds 1994 weer op zijn plek tussen de twee markante torens. Vreemd genoeg is het beeld me nooit eerder opgevallen maar nu ik het zo van dichtbij heb kunnen bewonderen zullen mijn ogen het niet snel meer overslaan als ik op het Leidseplein moet zijn.


Comments


bottom of page