top of page
  • Foto van schrijverNorma

Een bijzonder stucje vakmanschap


Restauratiewerkzaamheden aan het plafond in het Stadstheater van Groningen, rechts het ornament in oorspronkelijke kleuren teruggebracht.


Daniël Oudman is een bijzondere restaurator uit Groningen. Al meer dan 25 jaar werkt hij zo veel mogelijk met eeuwenoude technieken en materialen om gebouwen hun elan weer terug te geven. Ik heb hem inmiddels ook al een aantal keren aan het werk gezien voor mijn nieuwe boekproject over bijzondere restauraties zoals bij de Freylemaborg en de Grote kerk in Harderwijk, en elke keer leer ik weer een heleboel over zijn prachtige vak. Voor het Dagblad van het Noorden legde ik een moment vast van zijn werkzaamheden aan het plafond in het Stadstheater van Groningen, een opvallend roze-met-geel kleurig gebouw aan de Turfsingel.


De Stadsschouwburg is in 1883 gebouwd met traditionele bouwmaterialen zoals baksteen en hout. Het stucwerk van de plafonds werd aangebracht op een rieten basis, bijeengehouden door fijn metaaldraad dat werd vastgezet met kleine spijkertjes. Roestvorming tast de spijkertjes en/of ijzerdraadjes aan waardoor er scheuren in het stuc ontstaan en de constructie wordt verzwakt. Her meer dan 100 jaar oude plafond in de foyer vertoonde vele zwakke plekken en diende gerestaureerd te worden voor het de kans kreeg op de hoofden van theaterbezoekers terecht te komen. Daniël en zijn collega Hemmo Lich schroefden om de 30 cm. een roestvrij stalen volgring om het ca. 70 m2 lange plafondoppervlak te verstevigen, vulden na het wegbikken van loszittend stuc de scheuren op en brachten uiteindelijk een geheel nieuwe, dekkende stuclaag aan. Ook herstelden zij de beschadigde sierlijsten.


Na kleurhistorisch onderzoek bleek dat de oorspronkelijke kleurstelling van het plafond heel anders was dan het blauw met wit waarmee het stucwerk en de sierlijsten decennia lang beschilderd waren geweest. Meesterschilder Jan Börgers heeft alles weer in de kleuren oudroze, groen en bruin teruggebracht en de foyer weer de chique uitstraling van weleer gegeven.


Fotograaf in allerlei standen om het plafond zo goed mogelijk in beeld te brengen. Het witte van de kalk steekt mooi af op zwarte kleding... (foto's Daniël Oudman)


Het bijbehorende artikel dat Marte van Santen heeft geschreven over Daniël zijn werk in de Stadsschouwburg is te lezen op haar website.

Comments


bottom of page