top of page
  • Foto van schrijverNorma

Werf met (een stukje van mijn) geschiedenisIn het tweede jaar van de Filmacademie (Amsterdam) kregen we voor de studierichting 'Camera', steeds meer fotografie-opdrachten. Dat vond ik extra leuk omdat ik een opleiding in fotografie had afgezegd om opgeleid te worden tot cameraman/vrouw/mens 😜. Ik kon in die tijd maar moeilijk tussen die twee kiezen maar had op de laatste middag van het toelatingsexamen toch besloten me bij de Filmacademie te melden omdat 'daar maar weinig mensen worden toegelaten'. Misschien niet de beste reden maar ik zag het als een grotere prestatie dat ik daar door de strenge selectie was gekomen dan bij de KABK in Den Haag.


Fotografie wint

Gaandeweg raakte ik er toch steeds meer van overtuigd dat ik film heel erg leuk vond maar mijn hart toch meer ligt bij fotografie. Hierdoor besloot ik halverwege het jaar de eerste serieuze stappen te zetten naar een omschakeling; ik kocht mijn eerste middenformaat camera (een twee-ogige Mamya) en richtte - op ons kleine zoldertje - een zwartwit doka in.


't Kromhout

We hebben het over het begin van de jaren '90, de tijd waarin de Scheepswerf 't Kromhout geen museum maar nog gewoon een werf was waar mensen met hun handen aan schepen werkten. Deze werf was ooit wereldberoemd en één van de meest succesvolle scheepswerven van Amsterdam. Ik heb altijd al iets gehad met 'ambachtswerk' dus voor mij was het dan ook een feestje dat ik voor een van die opdrachten op deze werf mocht komen fotograferen. In de klevende cellofaanpagina's vol negatieven heb ik nog een aardige verzameling beelden maar deze vier waren mijn uiteindelijke keuze voor een sepia gekleurde print. (daarmee wilde ik toen het 'oude' benadrukken)


Stadsherstel Amsterdam

De foto's van de werf heb ik nog eens uit het stof gehaald voor een expositie in Delfzijl maar daarna is dit stukje geschiedenis op zolder verdwenen. Toen ik het echter met Stadsherstel Amsterdam, die al sinds 1997 eigenaar van de scheepswerf is, toevallig over 't Kromhout had, kwamen mijn analoge foto's van nu precies dertig jaar geleden ter sprake. En nu hebben ze ze alle vier gebruikt voor op hun website! Zo leuk om ze ergens geplaatst te zien!


Voor meer informatie over de geschiedenis van 't Kromhout, zie de site van Stadsherstel.


Wolthuis

Een paar jaar na mijn verhuizing naar het noorden (2001) sloot ik me aan bij een fotografencollectief waarmee ik verschillende groepstentoonstellingen heb gehad. Een daarvan was in het Openluchtmuseum het Hoge Land te Warffum. Het thema was oude ambachten in Groningen en het leek mij mooi om weer op zoek te gaan naar een oude scheepswerf. In Sappemeer kwam ik de Historische Scheepwerf Wolthuis op het spoor (nu ook een museum), een van de oudste scheepswerven van de provincie. Ondanks dat er toen weinig bedrijvigheid op de werf was, was er genoeg te zien en te fotograferen. Ik zat toen in een periode (ja dat wisselt nogal door de jaren heen) dat ik mij vooral bezig hield met het maken van stillevens. Ik kon me daarvoor dus ter plekke uitleven op oude, stoffige bouwmaterialen, wat mooi aansloot bij mijn digitale experimenten om een verweerd, schilderachtig beeld te creëren.


En ja, uiteindelijk ben ik na twee jaar Filmacademie alsnog overgestapt naar de KABK in Den Haag om de opleiding fotografie te volgen. Spijt heb ik daar echt nooit van gehad.

Comments


bottom of page