top of page
  • Foto van schrijverNorma

Gietijzer museum

Vorige week was het extra vroeg uit de veren voor een bezoek aan de werkplaats van Gerrit Gersjes (72) om hem te fotograferen en te interviewen over het restaureren van gietijzeren ramen. Ik had er geen idee van dat ik in een waar museum terecht zou komen van ontelbare gietijzeren voorwerpen! Gerrit is niet alleen al decennia lang restaurator maar ook verzamelaar van prachtige objecten zoals trapstijlen, hekpalen, roosters, ramen en sierlijke ornamenten. Ik kwam ogen - en daardoor ook tijd - tekort, wat een prachtige spullen! Natuurlijk moesten er een paar op de foto, ik kon het niet laten : ).


Glas beitelen

Bij de dubbele trapspijl uit een hotel in Breda met zijn sierlijke krullen en bloemmotieven leken de ramen voor de paraplufabriek wat gewoontjes maar het was zeker interessant te leren over de restauratie en reconstructie ervan. Het pand krijgt een nieuwe bestemming waardoor de gietijzeren ramen moeten worden aangepast.

Gerrit werkte aan een kleurig rond raam waarvan de gietijzeren rand was gebroken. Om deze te kunnen restaureren moet hij het met speciale elektrodes lassen. Daarvoor moet eerst het glas (en de kit) helemaal weggebeiteld worden. Een van de gele glasstukken heeft hij in zijn geheel losgehaald om als mal te dienen voor het nieuwe glas dat straks weer wordt teruggeplaatst. Al het glas op deze manier verwijderen zou te veel tijd - en dus meer geld - gaan kosten voor de opdrachtgever.


Boekwerk

In het kantoor lag een dik boek met gietijzeren modellen, mede geschreven door een Van der Horst. Dat was toevallig! Gerrit vertelde me dat dit zo'n bijzondere vondst was dat hij er een klein kapitaal voor heeft moeten betalen. Maar het boek was niet alleen maar voor zijn verzameling, veel van de ontwerpen die er in staan heeft hij in de afgelopen decennia gemaakt. De investering is het vast meer dan waard geweest.


Comentarios


bottom of page