top of page
  • Foto van schrijverNorma

Mooi verval


Afgelopen week bezocht ik de oudste neogotische kerk van Groningen (in Uithuizen) om voor een artikel foto's te maken van het restauratieduo Irma en Rens. Een ingenieuze constructie met steigerbuizen, opklappende ladders en krappe doorgangen, leidde me naar boven waar ik me tussen de gebogen gewelfribben en metalen buizen door moest wringen om bij hen te kunnen komen. Mijn angst voor de diepte leek tijdens het fotograferen aardig onder controle dus besloot ik dat ik ook aan de andere kant van de kerk de beschadigde gewelven van dichtbij wilde zien en beklom ik de smalle wenteltrappen opweg naar boven.


Om de drie meter testte ik mezelf door naar beneden te kijken. Kreeg ik al ik de neiging om naar beneden te springen? Gelukkig bleef dat dreigende gevoel ondanks de hoogte uit maar toen ik een enorme scheur ontdekte die de trap leek te scheiden van de muur wist ik niet hoe snel ik weer beneden moest komen. Het is goed als je als fotograaf probeert je over je hoogtevrees heen te zetten maar je moet het lot niet gaan tarten natuurlijk!


Pastorie

Eenmaal beneden mocht ik in de aangrenzende pastorie een kijkje (en foto's) nemen. In de tussenruimte die, gezien de inrichting, dienst gedaan had als kantoor waren de muren beschadigd en bladderde verf van de donkerrode ribben. De muurschilderingen in een van de kamers aan de voorzijde waren zwaar aangetast door vocht maar wat zag die muur er mooi uit! Natuurlijk horen die schilderingen er niet zo uit te zien maar ik hou van dit soort sleetse schoonheid en kon ik het dus niet laten om het te fotograferen.


Tot nu toe is het nog niet mogelijk geweest de pastorie te restaureren maar hopelijk zullen uiteindelijk de financiële middelen gevonden worden om wat er nog van rest, te kunnen conserveren. Aan 'Saint Yago' die naast de deur hangt zal het vast niet liggen; met het penseel in de lucht lijkt hij te zeggen: "hier moet geschilderd worden, kom op, aan de slag!"


Comments


bottom of page