top of page
  • Foto van schrijverNorma

Van liefde en monumenten


Italië! Voor mij het ware Walhalla. Niet vanwege de wijnen of de Italiaanse keuken maar vooral vanwege de prachtige oude gebouwen die in het hele land te vinden zijn.


Schoonheid

Na een behoorlijk drukke periode (met ook veel foodfotografie, maar daarover een andere keer) kon ik eindelijk begin september naar Bella Italia. Wat een genot om weer even deel uit te maken van de prachtige landschappen, om de azuurblauwe zee te zien, het gerasp van cicades te horen (hoewel dit jaar opvallend minder) en de zon op mijn huid te voelen! De karakteristieke dorpjes met hun intieme pleintjes en doorleefde huizen blijven charmeren. En ook in de steden vergaap ik mij altijd weer aan de oude pracht en praal van de gebouwen, gedecoreerd met versleten luiken, verroest hekwerk en beschadigde ornamenten.


Het is dus niet zo gek dat Italiaanse gebouwen en beeldhouwwerken in veel van mijn foto's voor boekomslagen en in mijn vrije werk terug te vinden zijn.


Verona, stad van de liefde

Wat is Verona een heerlijke stad! Vanwege de geschiedenis van Romeo en Giulietta kom je natuurlijk overal in het centrum verwijzingen naar dit beroemde verhaal tegen, zoals hartjes, straten die naar de geliefden genoemd zijn en er is ook aan het piazza Bra rechts bij een prachtige poort met klok een kleine buste van William Shakespeare te vinden. Vooral Julia is populair. Mensen staan uren in de rij om (de replica van) haar beeld over de borst te strijken voor geluk in de liefde. Ook kan je haar een brief sturen met vragen over de liefde. Adresseer je deze aan 'Giulietta, Verona', dan komt je brief op een enorme stapel andere brieven uit de hele wereld die elke dag door de 'club di Giullietta' wordt gelezen en beantwoord. 'Ciao tutti' heeft hier in 2013 al deze blog over geschreven.


iphone kiekjes van hartjes in de stad, van resten van een kleuronderzoek in een gewelf van het museo archeologico (bevindt zich in een klooster boven het Romeinse theater) en van een prachtige lantaarnpaal met uithangbord voor toiletten.


Kasteel

Loop je Romeo en Julia voorbij dan word je - net als in vele steden in Italië - getrakteerd op de mooiste bouwwerke zoals het Palazzo Barbieri, het Pallazo dei Signori en het Castel Vecchio.

Het zijn stuk voor stuk imposante monumenten maar het Castel Vecchio is wel heel bijzonder. Dieprode bakstenen en M-vormige kantelen zijn helemaal doorgevoerd in de brug die drie bogen heeft met elk een ander formaat. Het kasteel is in 1350 gebouwd als fort voor de machtige familie della Scala om aanvallen van rivaliserende rijke families uit Venetië af te weren. De brug, net als een paar geheime gangen, was gebouwd als ontsnappingsroute voor het geval dat de vijand binnen de muren van dit fort wist te dringen. Als je tussen de hoge muren van de brug doorloopt naar de overkant kun je je goed voorstellen hoe dat moet zijn geweest (buiten het drukke hoogseizoen). Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de brug door bombardementen behoorlijk beschadigd maar gelukkig is hij na die tijd weer gerestaureerd.


Sinds het begin van de 20e eeuw werd in het kasteel een museum, toepasselijk museodicastelvecchio genoemd, gehuisvest dat zeker een bezoekje waard is.


Castel Vecchio, Verona


Commentaires


bottom of page